WAT DOEN VIJVERVISSEN IN DE WINTER?

 

Bij hogere temperaturen hebben vissen een veel hoger metabolisme, waardoor ze heel graag eten tijdens de zomermaanden. Naarmate de temperatuur in het najaar daalt, zullen koi en andere vijvervissen minder gaan eten. Dit is het moment om minder én aangepaste voeding te gaan voeren. Wanneer het vijverwater een temperatuur van ongeveer 6°C bereikt, zullen het metabolisme en spijsverteringssysteem van de vis op een heel laag pitje gaan draaien. Ze gaan dan in een soort van winterslaap.

Tijdens het winterslaapproces vertragen de meeste lichaamsprocessen van de vissen waardoor ze kunnen overleven met de minimale voedsel- en energievereisten. Je zult ze meestal langzaam zien zwemmen rond het diepste punt van de vijver. Dat is ook het warmste deel van de vijver tijdens de winter. Hoewel ze tijdens deze periode in een soort van rust verkeren, moeten ze toch af en toe bewegen om te voorkomen dat hun gewrichten vastlopen. Zo kunnen ze ook naar de oppervlakte komen waar een opening in het ijs voor extra zuurstof aanwezig is. Als je merkt dat je vis lange tijd roerloos in het water zweeft, dan is dit ook normaal. Je hoeft dus niet in paniek te geraken! Vissen leven in de winter op heel weinig energie waardoor je ze vaak alleen zal zien bewegen als dat absoluut noodzakelijk is.

Tijdens de winterslaap kunnen vissen het voedsel minder goed verteren en zullen minder niet actief op zoek gaan naar eten dan bij warm weer. Wij geven steeds volgende raad: geef kwalitatieve wintervoeding of een multiseason korrel. Geef in de winter niet meer voer dan uw vissen in een 15 minuten opeten. Tot slot, voer in de volle winter niet bij erg guur weer.