VISSEN DOORVOEDEREN IN DE WINTER?

 

Bij de overgang naar de winterkoude zijn uw vissen vaak nog wat actiever. Het metabolisme of de stofwisseling van uw vijvervissen heeft bij de eerste winterprit de kans niet gehad om trager te gaan functioneren. Aangepaste voeding en hoeveelheden zijn daarom aangewezen.

We hebben allemaal graag een nette vijver bij aanvang van de winter. Een vijver die echter ontdaan is van afgevallen bladeren of afgestorven planten zal er net voor zorgen dat de vissen in de winter, wanneer zij niet worden gevoederd, niets te eten vinden.

Stoppen met voeren vanaf begin november en pas opnieuw het voederen opstarten vanaf  het voorjaar, betekent dat de vissen voor een periode van zo’n 6 zes maanden zonder voeding komen te zitten. Het gevolg hiervan is dat de vissen erg verzwakt de lente ingaan en om de minste reden ook ziek kunnen worden.

Mijn advies is daarom om tijdens de wintermaanden aangepaste voeding voor uw vijvervissen te voorzien. Wheatgerm is een aangepast wintervoer waar veel plantaardige eiwitten in verwerkt zitten. Daarom is wheatgerm of tarwekiem ook bij lagere temperaturen licht verteerbaar.

Ook kwekers van vijvervissen zijn het soms oneens of dit wintervoer nu al dan niet drijvend of zinkend moet zijn. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan voer van het drijvende type. Zo blijf je controle houden op de tijd die de vissen nodig hebben om alles op te eten. Naarmate de temperatuur zakt duurt het ook langer alvorens ze alles opeten. Langer dan 15 minuten mag dit echter niet duren. Tot slot: bij echt guur winterweer heeft het meestal geen zin om de vissen te voeren. Dan blijft u zelf ook liever gezellig binnen, toch?

Onderstaand overzicht kan u alvast helpen bij het maken van uw keuze:

Watertemperatuur   Voeding
<3°C Stoppen met voederen
3-8°C Wintervoeding, enkel bij mooi weer wanneer de vissen zich laten zien
8-12°C Wintervoeding, 2 tot 3 keer per week
12-15°C Basisvoeding, 1 keer per dag
15-20°C Basisvoeding, 2 tot 3 keer per dag
20-30°C Basisvoeding of zomervoeding (extra kleur en groei), 2 tot 3 keer per dag
>30°C Basisvoeding of zomervoeding (extra kleur en groei), 1 keer per dag

 

Bekijk hier het assortiment wintervoer in onze webshop.