3 belangrijke tips bij aanhoudende vrieskoude

 

Het gaat de komende dagen behoorlijk vriezen. Daarom geven we u graag enkele belangrijke tips om schade aan uw vijver, visbestand en vijverinstallatie te voorkomen.

#1 Voorzie aangepaste wintervoeding en stop met voederen bij aanhoudende vrieskoude

Tijdens de wintermaanden voorziet u best aangepaste voeding voor uw vijvervissen. Wheatgerm is een aangepast wintervoer waar veel plantaardige eiwitten in verwerkt zitten. Daarom is wheatgerm of tarwekiem ook bij lagere temperaturen licht verteerbaar. Bij vriestemperaturen (< 3°C) heeft het echter geen zin om uw vissen te voederen.

#2 Vermijd dat uw vijver helemaal dichtvriest

Een dichtgevroren vijver brengt risico’s met zich mee. De ijslaag op een vijver kan je het best vergelijken met een deksel. Schadelijke gassen kunnen hierdoor niet ontsnappen en ook de zuurstof raakt op. Je hoort dan wel eens dat vissen vastvriezen in het ijs. In feite zijn ze meestal omgekomen door zuurstofgebrek. Een ijsvrijhouder biedt in dat geval de oplossing. Er zijn toestellen die werken door middel van een klein luchtpompje. Een andere manier is met een elektrische weerstand. Bij de toestellen met een weerstand is het aan te raden om te kiezen voor een apparaat met een thermostaat of vorstcensor. We hebben eenvoudige een meer gesofistikeerde toestellen op voorraad in de winkel. Ga vooral niet met een hamer op het ijs slaan. De zwemblaas van de vissen kan gaan scheuren door de trillingen. In dat geval is het veel beter om met warm water een wak te maken.

#3 Voorkom dat uw filterinstallatie bevriest

Indien u de pomp en filter van uw vijver wenst te laten draaien, zorg er dan voor dat u zeker een extra isolatie aanbrengt en weet dat de watertemperatuur in de vijver veel lager daalt dan wanneer u de pomp gedurende de winter zou afzetten. Stromend water bevriest niet zo snel, maar let vooral op afvoeren, beekloopjes, watervallen en dergelijke. Vergeet niet dat er vooral bij de oudere types filter een aantal leidingen zijn waar het water stil in staat zelfs wanneer de filter werkt. Een UVC of ozontoestel koppelt u best voor de vorst af.

Beslist u om de installatie stil te leggen, trek dan niet zomaar de stekker uit de pomp. Het water in uw filter komt dan stil te staan en zal bevriezen met schade aan de filter en pomp tot gevolg. Zorg er dus voor dat al het water verwijderd is en dat er ook geen water meer in kan regenen.