8 tips om de reiger uit de buurt van uw vijver te houden

 

Het lijkt wel alsof de reigerpopulatie de afgelopen jaren steeds verder is aangegroeid. Ondanks hun sierlijkheid en rijzige gestalte vormt deze beschermde vogelsoort een groot probleem voor de vijverliefhebbers onder ons. Vis is namelijk het hoofdbestanddeel van het dagelijkse menu van de blauwe reiger. En die vis weet hij maar al te goed te vinden in de talrijke vijvers binnen zijn territorium.

Hoe kleurrijker de vissen in je vijver, hoe makkelijker ze een prooi zullen zijn voor de reiger. Zijn lange snavel maakt dat hij vissen tot wel 30 cm. kan doorslikken. Grotere vissen worden soms zwaar toegetakeld en levensgevaarlijk gewond. En eens een reiger je vijver heeft weten te vinden, zal hij terugkeren tot wanneer deze helemaal is leeggevist.

De voorbije jaren investeerden producenten dan ook heel wat tijd en middelen in het ontwikkelen van toestellen en methodes om reigers te verschrikken en verjaren. Er kwamen heel wat verschillende reiger-afschrik-middelen op de markt. Het ene al doeltreffende dan het andere. We lijsten ze graag even voor jou op:

#1 Het plaatsen van een nepreiger

Nepreigers bestaan vandaag de dag in verschillende formaten en materialen. Van de gekende reigers in kunststof, tot de eerder decoratieve metalen reigers. Vast staat dat je een dergelijke nepreiger vooral moet plaatsen als decoratief element, eerder dan als reigerverschrikker.  Een mannetjesreiger die jouw tuin pas heeft ontdekt zal wellicht voor een heel beperkte tijd de boot wat afhouden. Een vrouwtjesreiger daarentegen zal zich net aangetrokken voelen.

#2 Zorgen voor lichtweerkaatsing

Weerkaatsing van daglicht is best wel efficiënt om reigers op een afstand te houden. Ze kunnen nogal eens schrikken door de onrustige lichtreflecties die worden veroorzaakt door een spiegelende spinner of zilverkleurige bol. Dergelijke reflectiebollen kan je perfect als decoratief element aan je vijver toevoegen. Het effect ervan op de reiger zal worden versterkt naarmate je meer bollen of spinners plaatst.

#3 Het overspannen van de vijver met nylondraad

Span je verschillende nylondraden over de vijver, dan zal je de aanvliegroute van de reiger verhinderen. Wie voldoende draden spant kan zo wellicht de reiger in zijn tuin ontmoedigen. Heeft hij echter honger, dan zal een reiger bijzonder inventief te werk gaan om zich alsnog tegoed te doen aan het visbestand in je vijver. Een extra afschrikking kan je toevoegen door kleine belletjes aan de nylondraden te bevestigen. Al wordt het geheel dan behoorlijk ontsierend voor je vijver én tuin.

#4 Het plaatsen van schrikdraad rondom de vijver

Behoorlijk eenvoudig is het aanbrengen van een schrikdraad rondom de vijverrand. Bij aanraking van de draad, zal de reiger een korte en lichte stroomstoot gewaar worden wat een schrikreactie uitlokt en de reiger doet wegvluchten. Schrikdraad is een afdoend middel en zal ervoor zorgen dat de reiger je vijver links laat liggen. De keerzijde van de medaille is natuurlijk de schrikdraad zelf die spijtig genoeg geen onderscheid maakt tussen een reiger, de hond of jouzelf.

#5 Het plaatsen van een bewegingssensor met water

Deze soort van reigerverschrikker werkt niet alleen voor de reiger in je tuin. Ook je hond en kat zullen merken dat je vijver niet langer toegankelijk is voor ‘onbevoegden’. Een bewegingssensor detecteert elke beweging en zal vervolgens een krachtige waterstraal in de richting van de indringer spuiten. Hoewel deze oplossing er in de meeste gevallen voor zal zorgen dat je ongewenste gast wegvlucht, is de praktische kant van de zaak – m.n. de continue aansluiting op de watertoevoer –  voor vele vijverbezitters een behoorlijke beperking.

#6 Kiezen voor een geavanceerde bewegingssensor

De meer geavanceerde bewegingssensoren hebben de waterstraal achter zich gelaten en werken op basis van felle lichtflitsen, lasterstralen of geluiden. Het nieuwste model op de markt, de  Laser Guard, levert hier behoorlijk sterke resultaten af. Hij heeft een bereik van ongeveer 12 meter onder een hoek van 100°.

#7 Behoorlijk old school maar wel doeltreffend: het afdeknet

Tot slot kun je ook een afdeknet plaatsen. Reigers kunnen de vissen dan niet meer benaderen en vertrekken weer. Afdeknetten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten zodat er voor elke vijver wel een passend net is. Ook al vinden de meeste vijverliefhebbers de afdeknetten ontsierend voor hun vijver, het is en blijft de meest doeltreffende oplossing.

#8 En tot slot: laat de hond los in de tuin

Reigers zijn het meest actief in de vroege ochtend. Laat daarom je hond (of de hond van de buren)’s ochtends vroeg los in de tuin. De reiger zal opschrikken en wegvliegen. Let wel, kleine honden kunnen best onder de indruk zijn van een grote reiger en bijgevolg zelf het hazenpad kiezen.

Bovenstaande reigerverschrikkers zijn allemaal beschikbaar in onze winkel. Wij adviseren u graag.

Bron: Velda