ONGEWERVELDE DIEREN VOOR EEN AQUARIUM OP KAMERTEMPERATUUR


Om uw aquarium echt interessant te maken, kan u ongewervelden toevoegen. Ongewervelde dieren lijken soms een bijkomstigheid in een aquarium. Recent hebben aquariumliefhebbers echter aquaria specifiek voor ongewervelde dieren ingericht nadat ze zich realiseerden hoe interessant deze kunnen zijn. Ongewervelde dieren zijn over het algemeen wat gevoeliger dan vissen maar er zijn nog steeds hele leuke ongewervelde dieren te vinden die het prima doen in een onverwarmd aquarium. Bij ongewervelde dieren is het nog belangrijker dat er zich in het aquarium geen grote temperatuurschommelingen voordoen tussen overdag en ’s nachts. Als u plan bent om ongewervelden te houden, zorg er dan voor dat u ook vissen houdt die veilig zijn voor hen. Ongewervelde dieren staan namelijk onder de vissen in de voedselketen en dus moet u er, alvorens u ongewervelde dieren koopt, zeker van zijn dat ze geen snack worden voor uwvissen.

Bedraagt de temperatuur in uw huis rondom de 18-23°C, dan vindt u hieronder een lijst van ongewervelden die een goede aanvulling zijn in een niet verwarmd aquarium.  

ZEBRASLAK

Neritinaslakken of zebraslakken zijn een geweldige toevoeging aan een onverwarmd aquarium. Het zijn uitstekende algeneters en ze eten de planten ook niet op. Als u bezorgd bent omwille van de horrorverhalen van mensen die slakken in hun tank introduceren en eindigen met honderden slakken, dan is de zebraslak perfect voor u. Neritinaslakken hebben brak water nodig om te kweken. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat ze uw aquarium in geen tijd overspoelen. Zorg wel voor een deksel op de tank omdat ze uit het water kunnen klimmen en dan op de vloer eindigen.

POSTHOORNSLAK

Posthoornslakken zijn soms een pest, net omdat ze het zo goed doen in een aquarium. In tegenstelling tot zebraslakken zullen posthoornslakken zich, indien u ze ongemoeid laat, gemakkelijk voortplanten in uw aquarium. Voegt u er slechts één toe, dan is er geen probleem. Een groot voordeel van de posthoornslak is dat ze naast algen, ook dode vissen, planten en niet opgegeten voedsel verwerkt. Dit is positief omdat deze resten grote problemen kunnen veroorzaken voor uw tank.

MALEISISCHE TROMPETSLAK

Trompetslakken zijn uitstekende slakken om in uw aquarium te houden, al zal u ze zelden zien. Ze brengen veel van hun tijd door ingegraven in het grind of zand. Trompetslakken eten de rottende materie zoals het teveel aan visvoer en uitwerpselen. Zij zullen zich voortplanten in uw aquarium maar aangezien ze geen planten eten is er niet veel om zich zorgen over te maken. Ook deze soort van slak blijft klein en is daarom voor alle aquaria geschikt.

MYSTERIESLAK

Mystery snails lijken op een appelslak en komen in een verscheidenheid van kleuren. Mysterieslakken kunnen een geweldige toevoeging zijn aan uw onverwarmde tank. In tegenstelling tot andere slakken zullen mysterieslakken niet makkelijk kweken in uw aquarium. Zij worden wel groter dan de slakken die hierboven worden vermeld, maar slechts een paar centimeter. Vanwege hun grootte zullen zij niet te lang overleven van alleen de restanten van het visvoer op de bodem. Om de mysterieslak te laten gedijen, moet u dus de voeding aanvullen met algenwafels.

AMANO GARNAAL

Amano garnalen zijn, net als andere garnalen zeer interessant om naar te kijken. Ze blijven klein van formaat. Ze doen het bijzonder goed in een beplant aquarium dat enkele schuilplaatsen biedt. Amano garnalen voeden zich met algen en kunnen dus onderdeel van uw schoonmaakploeg zijn. Ze voeden zich ook met dode planten. Amano garnalen planten zich niet voort in een aquarium, maar leven wel erg lang.

KERSENGARNAAL

Cherry garnalen zijn wellicht de meest voorkomende garnalen en daar is een goede reden voor. Het is een beginnerssoort en ze komen voor in vele kleuren: rood, geel, groen, zwart, blauw enz. Zij zullen extra voedsel in het aquarium scharrelen en ook algen eten, hoewel niet genoeg om uw glas volledig schoon te houden. Net als de Amano- en tijgergarnaal blijven ze klein van formaat en zullen ze zich onder de juiste omstandigheden in uw aquarium voortplanten. Wanneer u de kleuren gaat mengen, leidt dit onvermijdelijk tot minder fraaie nakomelingen. Thuis had ik ooit Cherry garnalen buiten, in een regenton waar ik mijn filtersponsen in uitwaste. Ik wist niet wat ik zag toen ik na de winter de ton omkieperde.

TIJGERGARNAAL
Tijgergarnalen lijken qua verzorging erg op kersengarnalen en Amano garnalen. Ze hebben een vergelijkbaar dieet, scharrelen voedsel in het aquarium en eten microalgen. Tijgergarnalen zijn niet zo makkelijk verkrijgbaar als kersengarnalen maar doen het goed in een onverwarmd aquarium tussen de 18 en 23 graden. Ze zullen het zelfs bij een iets lagere temperatuur ook nog goed doen. Ondanks dat ze de naam tijgergarnaal hebben, zijn ze vreedzaam en jagen ze niet als een tijger, tenzij op algen.

RIVIERKREEFT
Rivierkreeften zijn zeer interessante dieren die het goed doen in een onverwarmd aquarium. Ze worden echter niet aanbevolen voor aquaria met vissen of levende planten. Rivierkreeften zijn opportunistische roofdieren en zullen uw vissen opeten als ze de kans krijgen. Zij graven ook en kunnen mogelijk de planten ontwortelen. Als u besluit een rivierkreeft te houden, dan kan u ze best alleen in een aquarium houden. Ze zijn relatief makkelijk te verzorgen zolang de waterkwaliteit goed is. Rivierkreeften houden van schuilplaatsen dus zorgt u best voor een soort van grot of soortgelijke decoratie in het aquarium.

DWERGKREEFT
Dwergkreeften worden beschouwd als ‘redelijk veilig’ samen met vissen. Zoals alle kreeften zijn het echter opportunistische roofdieren, die een vis kunnen opeten als de gelegenheid zich voordoet. De meeste mensen kunnen de dwergkreeften echter zonder incidenten houden, zolang ze maar goed en voldoende gevoed worden. Dwergkreeften doen het ook goed in een beplant aquarium omdat ze klein genoeg zijn om geen planten te ontwortelen.

 

Een lijst met vissen om in een onverwarmd aquarium te houden vindt u hier. En een overzicht van geschikte planten voor een aquarium op kamertemperatuur kan u hier bekijken.