KIEZEN VOOR EEN NATUURLIJKE ZWEMVIJVER

 

De trend van natuurlijke zwembaden of zwemvijvers zet zich verder door. Een goed ontwerp en correcte aanleg garandeert een biologisch schone zwemomgeving die het gebruik van chemicaliën compleet overbodig maakt.

Veel mensen zullen met een glimlach terugdenken aan de tijd dat ze nog een spontane duik konden nemen in een meertje of rivier. Een ervaring die de meeste kinderen vandaag de dag moeten missen. Sinds enkele jaren is het gebruik van dit natuurlijke zwemwater weer bereikbaar voor vele mensen en dit in de beslotenheid van hun eigen tuin. Het oorspronkelijke concept van het zelfreinigende biosysteem werd in de jaren tachtig van vorige eeuw bedacht voor een aantal kuuroorden in Oostenrijk. Duitsland en Zwitserland volgden vrij snel.

Natuurlijke zwembaden zijn een combinatie van een zwemgedeelte en een waterplantentuin die instaat voor de regeneratie van het zwemwater. Wanneer een aantal verhoudingen worden gerespecteerd, leidt dit tot een biologisch schone zwemomgeving die het gebruik van chemicaliën overbodig maakt. Het water is dan helder – maar niet gesteriliseerd zoals in het traditionele zwembad -, en het biedt plaats voor micro-organismen, ongewervelde dieren, vissen en zelfs kikkers en salamanders.

Ontwerpen van de natuurlijke zwemvijvers kunnen variëren qua vorm en uitzicht, maar er zijn toch enkele belangrijke regels.

 

  • Het zwemgedeelte dient minstens 1.50m diep te zijn en voorzien van verticale wanden. De grootte hangt grotendeels af van het terrein en het beschikbare budget. Er wordt eerst een degelijke vorstbestendige constructie gebouwd die vervolgens bekleed kan worden met een waterdichting. Vandaag bestaat ook de mogelijkheid om de hele opbouw prefab op maat te laten maken. Deze opbouw kan reeds voorzien zijn van alle nutsvoorzieningen. Het grote voordeel is een aanzienlijke inkorting van de plaatsingstijd. Pompen, slangen en kabels verstoren het uitzicht, zijn niet veilig en horen er dus niet thuis.

 

  • Tussen het zwem- en het filtergedeelte moet steeds een waterdichte scheiding geplaatst worden. Binnen de regeneratiezone wordt het water biologisch gereinigd door de wortels van de waterplanten en micro-organismen. De planten vervullen samen met micro-organismen, de rol van levende filter, een zeer belangrijke functie in het ganse systeem. Ze nemen voedingstoffen en verontreinigingen uit het water op. Dit natuurlijke zelfreinigende proces maakt het gebruik van agressieve chemicaliën overbodig. Deze filter zelf moet zorgvuldig en doordacht worden ontworpen. De meeste zwemvijvers blijven enkele jaren schoon en zo goed als onderhoudsvrij. Maar dan wordt de vijver minder helder en zitten de eigenaars met de handen in het haar. Wanneer dan blijkt dat de filter zo is opgebouwd dat hij niet kan worden gereinigd, moet heel het filtergedeelte worden leeggemaakt, afgevoerd, en opnieuw opgebouwd. Vandaag geven wij de voorkeur aan hedendaagse hybride filtersystemen. Dit zijn filters waar het water eerst mechanisch en dan natuurlijk gezuiverd wordt en dit om de plantenzone te ontlasten en het stroomverbruik te beperken. Deze systemen laten ook toe om ook grotere vissen zoals Koi in de vijver te plaatsen.

 

  • Slib, een combinatie van rottende planten, stof en ander afval wordt in elk water gevormd. Specifieke micro-organismen en een doordachte constructie zorgen ervoor dat u haast nooit hoeft te stofzuigen. Een stabiele waterkwaliteit dient net zoals bij een traditioneel zwembad in de gaten te worden gehouden. Wanneer sommige waarden te sterk gaan afwijken, gaat de natuurlijke zelfreinigende kracht van de zwemvijver verloren wat zorgt voor een onevenwicht. Daarom is het ook niet goed om het water, indien u dit wenst, over langere tijd te verwarmen boven de 26°c.

 

  • Een ander belangrijk voordeel van een natuurlijke zwemvijver is dat het een aantrekkelijke omgeving vormt voor zowel de mens als voor verschillende diersoorten. De dieren komen vanzelf en verblijven meestal in de plantenzone waar ze voedsel en beschutting vinden. Amfibieën gebruik de plantenfilter vaak als broedplaats. Ze leggen hun eieren in het vroege voorjaar en verdwijnen voor het zwemseizoen van start gaat.

 

Bent u geïnteresseerd in de aanleg van een natuurlijke zwemvijver ? Komt dan zeker even bij ons langs. Wij staan u graag bij met advies en kunnen, indien u dat wenst, ook instaan voor de realisatie ervan.​