Hoe HET aquarium algenvrij te houden?

 

Algen kunnen je aquarium behoorlijk ontsieren. Bovendien kunnen ze ook schadelijk zijn voor je planten én zelfs je vissen. Als je last hebt van algen in je aquarium kan dit verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het ontstaan van algen gepaard met een verkeerde balans van licht, voedingsstoffen en CO2. Maar ook te veel voeren of te veel vissen kunnen de oorzaak van algengroei zijn. Daarom kan je er best voor zorgen om van bij de start algengroei te voorkomen.

#1 Beperk het licht in je aquarium

Om de planten in je aquarium gezond te houden en optimaal te laten groeien, is een juiste balans nodig van licht, voedingsstoffen en CO2. Planten gebruiken de verlichting in jouw aquarium voor de fotosynthese. Hoe langer je dus de verlichting in jouw aquarium aan laat staan, hoe harder je planten willen groeien. Hiervoor zijn ook de voedingsstoffen en CO2 noodzakelijk. Zijn deze laatste 2 factoren niet voldoende aanwezig, dan zal de hoeveelheid licht al gauw overtollig zijn. Bepaalde algensoorten zullen hier dankbaar gebruik van maken wat ervoor zal zorgen dat je aquarium binnen de kortste keren vol met algen zit.

Hoe lang de verlichting dan precies moet aanstaan is afhankelijk van het aquarium. Je kan uitgaan van zo’n 7 à 8u per dag. Merk je dat je planten onvoldoende groeien, dat kan je de verlichting eventueel verlengen. Treedt er algengroei op, verkort dan de verlichtingstijd.

#2 Stem je visbestand af op de grootte van je aquarium

Te veel vissen in een aquarium zorgen voor heel wat vervuiling. Dit leidt tot slechte waterwaardes (Amonia, NO2, NO3) met algengroei tot gevolg. Het is dus beter om het visbestand in je aquarium te beperken en af te stemmen op de afmetingen van jouw aquarium.

#3 Voorkom overmatig voeren

Veel eigenaars van een aquarium voeren hun vissen een te grote hoeveelheid voer. Het voer dat door de vissen wordt opgegeten komt uiteindelijk ook in het water terecht door de afscheiding van je vissen. Maar ook het voer dat je vissen niet opeten, lost op in het water. Ook hier zullen je waterwaardes negatief worden beïnvloed met algengroei tot gevolg.

#4 Kies de juiste planten

Bij het kiezen van planten voor je aquarium is het belangrijk dat je naast de grootte , de lichtbehoefte en CO2-bheoefte van de plant, rekening houdt met de kenmerken van de plant zelf. Zo groeien planten soms aan een verschillend tempo. Hier dien je rekening mee te houden.

Planten filteren de gevaarlijke stoffen uit het water en zorgen dus voor een betere waterkwaliteit. Zorg er daarom dus voor dat je voldoende snelgroeiende planten – vaak stengelplanten – in je aquarium heb staan.

Anubias is dan weer een plant die zeer langzaam groeit. Hierdoor ontstaan er vaak algen op deze plant. Zet een Anubias daarom laag in het aquarium of op een schaduwrijke plek.

#6 Maak gebruik van CO2

Het toevoegen van koolstofdioxide zorgt ervoor dat je waterplanten in topconditie zullen verkeren. De beste manier om CO2 aan jouw aquarium toe te voegen is door middel van een CO2 gasfles. Je planten zullen er sneller door groeien en snelgroeiende planten minimaliseren dan weer de kans op algengroei.

#7 Neem enkele algeneters op in je visbestand

Een aantal soorten vissen helpen mee om het aquarium schoon te houden. Enerzijds zijn er de algeneters. Zij helpen de algen van oppervlaktes zoals bladeren, hout en stenen te verwijderen. Daarnaast heb je ook vissen die continu op zoek zijn naar voedselresten op de bodem van je aquarium. Een combinatie van beiden is dan ook een aanrader.

Enkele voorbeelden van algeneters zijn:

  • Japonica garnalen

  • Dwergmeervallen

  • Vuurgarnalen

  • Corydoras soorten

  • Doktersvis

#8 Zorg dat het aquarium op de juiste plek staat

Hou er bij het bepalen van de geschikte plek rekening mee dat jouw aquarium geen direct zonlicht krijgt. Plaats je aquarium ook niet te dicht bij de verwarming. Te veel licht of warmte zal het onderhoud van je aquarium gevoelig verhogen als gevolg van een grote algengroei.

#9 Kies een filter die voldoende krachtig is

Kies voor je aquarium een filter die voldoende krachtig is. Op die manier haalt de filter niet alleen het zweefvuil uit je aquarium maar zorgt hij ook voor een goede watercirculatie en voorkomt hij algengroei. Het is niet alleen belangrijk om een voldoende krachtige filter aan te schaffen. Deze filter moet ook goed onderhouden worden en tijdig worden schoongemaakt.