ZIT ER EEN GAT IN MIJN VIJVERFOLIE?

 

Tijdens de zomermaanden en in het vroege najaar krijgen we dagelijks de vraag “zou mijn vijver lek zijn?”. Vooraleer je de verkeerde conclusies trekt, is het belangrijk om enkele zaken in het achterhoofd te houden. 

  • Wanneer het zomers warm is en er wind staat, kan het waterpeil tot anderhalve cm. per dag dalen door verdamping. Heeft u daarbij nog een waterval, dan kan dit nog sneller gaan. In de herfst is het water dan weer warm en de nachten fris. Je ziet het water dan letterlijk verdampen.
  • Waterplanten gebruiken meer water dan u denkt. Zo verbruiken in onze zaak de planten in de kweekbakken sommige weken een kleine 20 cm. water! In een plantenvijver zal dit weliswaar minder zijn maar op een week gaat het toch ook om een enkele centimeters.
  • Heeft u een waterval, kijk dan even of er geen bladeren of algen op liggen die er voor zorgen dat hij ergens overloopt.
  • Vaak horen we: “mijn onderste vijver is lek want de andere blijven op pijl.” Indien u water oppompt van een lager gelegen vijver naar een hoger gelegen vijver, dan blijft de bovenste van niveau en vangt de onderste het waterverlies op. Bij een grote bovenste en een kleine onderste vijver is het niveauverlies van de onderste soms spectaculair.
  • Is de filter of waterval niet lek? Kijk goed na of u geen natte plekken vindt. Als het niet te warm is kan u beter alles enkele uren afzetten en kijken wat er gebeurt.

Heeft u alles grondig nagekeken en blijkt er toch een gat te zitten in de vijverfolie, dan zijn dit de volgende stappen:

Opsporen van het lek

Hier bestaat spijtig genoeg geen toveroplossing voor. Het beste plan is om het water in de vijver te laten zakken tot het waterpeil niet langer daalt en vervolgens de waterlijn zorgvuldig af te speuren naar een lek. Bekijk goed de eventuele plooien en verwijder indien nodig de planten. Heeft u het lek gevonden, dan is het belangrijk om te weten welk soort folie u heeft.

Welk soort van folie heb ik?

Haast alle folievijvers zijn ofwel in PVC, ofwel in EPDM. Een PVC folie heeft een korte levensduur en wordt broos na enkele jaren. Om een PVC membraan soepel te houden worden er weekmakers aan toegevoegd. Die producten verdwijnen met de tijd uit de folie waardoor de folie in het begin wat stijf wordt en later erg broos. Het is daarom belangrijk om PVC folie steeds goed af te schermen van de zon.

Heeft u uw folie in een vijverspeciaalzaak gekocht, dan kan je haast stellen dat het om een EPDM membraan gaat. Zo een folie is wat betreft de levensduur en duurzaamheid absoluut superieur aan alle andere membranen. De folie is UV stabiel, zuur resistent en gaat normaal enkele decennia mee.

Hoe de folie te herstellen?

Gebruik steeds de juiste producten niet zo maar een of andere silicone.  Het is puur tijdverlies en na enkele weken of maanden kan u herbeginnen. Voor u start met de herstelling moet u het waterpeil minstens 15 cm. onder het lek laten zakken en vervolgens de folie met water veelvuldig reinigen zodat hij er als het ware als nieuw gaat uitzien. U doet dit over een oppervlakte van zo'n 10 cm. rondom het gat of de scheur.

Bij PVC folie loont het de moeite om eerst na te gaan of de folie al niet te ver verduurd is. De dichting zelf gebeurt door een stuk folie met behulp van de juiste lijm op het lek te kleven. Voor zulke herstellingen bestaan kleine kits.

Bij een EPDM membraan reinigt u eerst de folie met een soort van oplosmiddel. Vervolgens brengt u een primer aan. Daarna kleeft u een stuk folie met aan de onderkant de eigenlijke lijm. Tot slot kan u de rand van de herstelling nog eens afkitten met rubber-seal, een soort vloeibaar rubber. Dit zijn dezelfde producten die gebruikt worden om een folie ter plaatse te lassen. Bij een correcte uitvoering is de folie op de plaats van de herstelling steviger dan ernaast.