UW AQUARIUM WEL OF NIET VERWARMEN?


Vandaag zoeken heel wat mensen naar een manier om minder energie te verbruiken. Of het nu gaat om financiële of ecologische overwegingen is minder van belang. Het financiële plaatje mag vooral niet overschat worden. Het is niet omdat u een verwarmingselement van 100 watt heeft, dat dit element ook werkelijk 100 watt verbruikt. De verwarming slaat namelijk enkel aan om het temperatuurverschil met de omgeving op te vangen. Hoe lang het verwarmingselement opstaat, hangt af van het gevraagde temperatuurverschil tussen het aquarium en de kamer waarin het aquarium zich bevindt, het volume van het aquarium en de grootte van het verwarmingselement. Het is dan ook geen goed plan om een te klein verwarmingselement te plaatsen. In dat geval zal het element gewoon meer opstaan en evenveel verbruiken als een zwaarder verwarmingselement.

U kan als aquariumliefhebber ook beslissen om geen verwarming in het aquarium te plaatsen. Dit betekent niet dat u zich dan hoeft te beperken tot het houden van enkel goudvissen. Er zijn veel verschillende soorten vissen die u in een koelere wateromgeving kan houden.

Sommige algemene dierenwinkels kennen soms te weinig vissoorten en bevelen daarom alleen goudvissen aan. In werkelijkheid zijn er veel meer mogelijkheden. En daar maakt Koi & Co. als speciaalzaak het verschil. De sleutel tot elk aquarium is de stabiliteit in de waterchemie, inclusief de temperatuur. Ervan uitgaande dat de temperatuur in uw huis niet enorm schommelt gedurende de dag, kan ueen aquarium plaatsen zonder verwarming. Bedraagt de temperatuur in uw huis rondom de 18-23°C, dan vindt u hier een lijst van vissen die u perfect in een niet verwarmd aquarium kan houden.  

Een lijst met ongewervelde dieren om in een onverwarmd aquarium te houden vindt u hier. En een overzicht van geschikte planten voor een aquarium op kamertemperatuur kan u hier bekijken.