7 tips voor een zorgeloze opstart van uw vijver

 

De dagen zijn ondertussen al wat langer en de nachten stilaan minder koud. Om ervoor te zorgen dat uw vijvervissen in goede gezondheid het voorjaar ingaan, is het belangrijk om de kwaliteit van uw vijverwater op punt te stellen. Beter voorkomen dan achteraf te genezen. In het belang van uw vissen geven we u graag enkele tips voor een zorgeloze opstart van uw vijver:

#1 Alles begint en eindigt bij een goede waterkwaliteit

Eerst en vooral moet u zorgen voor een goede hardheid van het water. Veel regen en bijna geen verdamping zorgen ervoor dat de vijvers in de wintermaanden overlopen waardoor er een verlies is aan allerhande mineralen die noodzakelijk zijn voor een goede waterbiologie. Een voldoende hoge GH en KH zijn onontbeerlijk voor een goede waterhuishouding. Verder zijn er ook een aantal sporenelementen nodig om de planten en vissen in topconditie te houden.

Belangrijk is ook ervoor te zorgen dat er zich geen te hoge concentraties van ammonium, ammoniak en nitrieten gevormd hebben in de vijver. Daarom raad ik aan om uw vijverwater zelf of door ons te laten testen. Indien nodig staan staan wij u graag met raad en daad bij om een en ander op punt te zetten.

#2 Waterplanten komen tot leven

In vijvers waar zich planten bevinden moeten we ze een goede start geven zodat ze kunnen helpen om het water helder te houden en de groei van draadalgen te beperken. Zuurstofplanten hebben een goede waterhardheid nodig. Zuurstofplanten die te sterk zijn uitgegroeid moeten voor eind april verjongd worden. Anders wordt het biologisch evenwicht van de vijver te fel verstoord. Let er wel op dat u de jonge groeipunten zoveel mogelijk bewaart.

Planten in manden moeten bemest worden met de juiste meststof en indien ze goed zijn uitgegroeid is het voorjaar het tijdstip bij uitstek om ze te scheuren en uit te planten in de juiste plantmandjes. Vergeet bij het bemesten zeker de waterlelies niet want zij hebben de extra bemesting het hardst nodig.

Vorstgevoelige planten mogen nu ook weer een trapje hoger geplaatst worden in de vijver. Zorg er bij het bemesten van het gazon op dat er geen meststoffen in de vijver terecht komen.

#3 Draadalgen en groen water

Algen groeien indien er een overschot is aan voedingsstoffen in het water. Algen zijn vrij eenvoudig te bestrijden met chemische middeltjes. Toch vind ik dit niet de beste oplossing omdat het om giftige stoffen gaat die op een of andere wijze achterblijven in de vijver.

Groen water wordt het best verholpen door een UVc-toestel. Iedereen kent wel de befaamde UV lampen. Wat sommigen echter niet weten is dat een lamp een effectieve levensduur heeft van om en bij de 8000 uur. Later blijft de lamp nog jaren branden, maar ze is totaal niet meer werkzaam omdat de nodige frequentie van UV licht niet meer aanwezig is. Praktisch betekent dit dat u de lamp in het voorjaar dient te vervangen en dat het toestel dan ook best eens grondig nagekeken wordt. Wij hebben lampen op voorraad voor 95% van de in omgang zijnde modellen en indien gewenst kijken wij uw lamp na.

Een nieuwe ontwikkeling zijn de ozontoestellen. Wij hebben reeds enkele jaren ervaring met deze nieuwe technologie en de prijzen van de toestellen zijn nu voor de meeste mensen betaalbaar geworden. Een groot voordeel van ozonfiltering is dat niet enkel groen water bestreden wordt, maar ook alle organische stoffen geoxideerd worden. Dit zorgt ervoor dat u geen geelbruin water meer heeft en dat het slib in de vijver voor een belangrijk deel verdwijnt. Tevens gaat de biologische werking in de filter er serieus op vooruit.

Draadalgen zijn een lastiger probleem. Eerst dient de hardheid van het water op punt te staan. Daarna kan men het probleem aanpakken. Wij verkopen een drietal producten in onze winkel die op een volkomen veilige en biologische wijze uw algenprobleem aanpakken. Waarom drie? Biologische producten schakelen voor bijna 100% de draadalgen uit. Juist, “bijna”. Daarom kan het nodig zijn om na verloop van tijd over te schakelen naar een ander biologisch product. Chemische producten zijn volkomen af te raden omdat hun werkzame stof steeds een zwaar metaal is dat slecht is voor de plantengroei in het algemeen en op verloop van tijd zelfs dodelijk is voor de vissen. Daarom zijn zulke producten bij ons niet te koop.

#4 Filters en pompen

In het voorjaar is het nodig om bestaande filters, of ze nu blijven draaien zijn of niet, te enten met specifieke bacteriën om er zo voor te zorgen dat ze snel op gang komen. Anders bestaat het gevaar dat u een nitrietpiek krijgt in de vijver van zodra u de vissen begint te voeren. Wij zien dit probleem jaarlijks opduiken, enkele dagen beter weer en een massa dode vissen. Wij verkopen bacteriën van de nieuwste generatie, specifiek voor uw vijver en uw filtersysteem.

Pompen en filters kan u ook best even nakijken voor u ze weer in werking stelt. Vergeet slangen, buizen en aansluitingen niet na te kijken en de bottomdrains te spoelen indien aanwezig.

Bij luchtpompen kan het nodig zijn om het membraan te vervangen of om nieuwe luchtstenen aan te schaffen. Koop steeds de juiste luchtstenen, want een pomp die bv. 80 l/min geeft met 6 luchtbollen van 3 l/min wordt heel warm en is snel stuk.

#5 Vergroot de weerstand van uw vissen

Vissen zijn koudbloedige dieren. Dit wil zeggen dat hun lichaamstemperatuur bijna gelijk is aan die van het water. Afgelopen winter heeft het een paar keer stevig gevroren en dit heeft veel van de dieren hun reserves gevraagd. Het is dan ook beter dat u in het voorjaar een degelijk voer geeft, aangepast aan de watertemperatuur zodat de vissen het voer daadwerkelijk kunnen verteren en dat het niet enkel de vijver vervuilt. Wintervoer kan u spaarzaam voeren vanaf een watertemperatuur van ongeveer 8 °C.

Sommige vijverliefhebbers verkiezen om in het voorjaar een preventieve kuur te geven met FMC. Gebruik nooit FMC in een vijver waar vijverzout is aan toegevoegd.

#6 Koi’s

Als u graag enkele nieuwe koi in uw vijver zet, is het voorjaar ook het ideale moment. Een selectie van onze8 nieuwe koi is terug te vinden in onze webwinkel. 

#7 Lenteschoonmaak

Afgestorven plantendelen en slib moeten zo veel als mogelijk verwijderd worden uit de vijver omdat er anders in de zomer een gevaar bestaat dat het zuurstofgehalte in de vijver te sterk daalt. Gebruik hiervoor in folievijvers liever geen hark maar een schepnet. Let bij het knippen van de oeverplanten op dat u de groeipunten niet beschadigd.

Om het slib te verwijderen gebruikt u best een stofzuiger. Die hoeft u niet onmiddellijk te kopen. U kan hem ook huren bij ons maar maak tijdig een afspraak.

Alle vuil kan u onmogelijk verwijderen zonder de vijver helemaal leeg te maken. Wel bestaan er bacteriën om het slib aan te pakken en enzymen om de afgestorven plantendelen en bladeren af te breken.

Kijk zeker ook de vijverrand na. Instromende aarde zorgt bijna altijd voor groenbruin water.