25 mrt 2021

Welke soort van vijverbacteriën kan ik best gebruiken?

Een biologisch evenwicht is uitermate belangrijk voor een goed functionerende vijver. Micro-organismen of bacteriën vervullen een cruciale rol in het proces waarbij organisch materiaal (afgestorven planten, soms dode vissen…) in uw vijver wordt afgebroken. Om verschillende redenen kan er zich een verstoring voordoen in de populatie van dit soort van micro-organismen. Als dat het geval is moet u uw vijver een handje helpen door zelf de nodige bacteriën toe te voegen.

Nitrificerende bacteriën zijn bacteriën die in uw vijver afvalstoffen omzetten in CO2 of kooldioxide. Dit is belangrijk voor de zuurstofplanten want deze hebben CO2 nodig om te kunnen groeien. Zo spelen deze nitrificerende bacteriën een belangrijke rol in het biologische evenwicht van uw vijver.

De meeste nitrificerende bacteriën zijn een samenstelling van verschillende stammen van levende bacteriën. Deze samenstelling werd speciaal ontwikkeld voor het onderhoud van uw filter. De nitrificerende werking zorgt er namelijk voor dat schadelijke stoffen worden omgezet naar onschadelijke stoffen. Nitrificerende bacteriën zijn ideaal voor het reinigen en onderhouden van uw vijver en filter. Elke milliliter  bevat miljoenen bacteriën die op een uiterst effectieve manier de afvalstoffen in uw vijver en filter opruimen. Er bestaan nitrificerende bacteriën die zich eerder toeleggen op de opstart van uw vijver, dan wel op het onderhoud ervan.

Fotosynthetische bacteriën of PSB zijn levende bacteriën die ammoniak en organische vervuiling uit het water verwijderen. Dit doen ze onder invloed van het zonlicht en zonder zuurstof uit het water te gebruiken. Hierdoor kan dit type van bacteriën in heel hoge dosissen worden ingezet. Omdat ze in het water zelf actief zijn gaan ze niet in onderlinge concurrentie met de andere bacteriën die in de filter aanwezig zijn. De rode kleur van fotosynthetische bacteriën of PSB komt door de aanmaak van caroteen dat nodig is voor de opname van het licht. Het enige nadeel aan PSB, ze ruiken allesbehalve ‘fris’.

Slibverwijderende bacteriën zorgen voor een snelle en natuurlijke afbraak van bodemslib. Een versnelde biologische verwijdering van langzaam afbreekbaar organisch bodemslib helpt om uw vijver helder te maken en voorkomt dat het bodemslib giftig wordt voor uw vissen en planten. Wanneer organische deeltjes zich namelijk op de bodem van uw vijver opstapelen, beginnen deze te rotten en komen giftige gassen vrij. Deze brengen het leven in uw vijver in gevaar. Slibverwerkende bacteriën zijn bijzonder geschikt voor vijvers met een substraatbodem waar bodemstofzuigers moeilijk te gebruiken zijn. Dit soort van bacteriën werkt het snelst bij warme temperaturen maar kunnen wel een gans jaar door worden gebruikt.

In onze winkel is een ruim aanbod van bacteriën beschikbaar.