18 sep 2019

Vissen doorvoederen in de winter?

Het wordt stilaan kouder en dat zie je aan de vissen. Ze worden trager en hun metabolisme of stofwisseling vertraagd. Ieder seizoen heeft zijn specifieke voeding, ook de winter. Aangepaste voeding en hoeveelheden zijn daarom aangewezen.

We hebben allemaal graag een nette vijver bij aanvang van de winter. Een vijver die echter ontdaan is van afgevallen bladeren of afgestorven planten zal ervoor zorgen dat de vissen in de winter, wanneer zij niet worden gevoederd, niets te eten vinden.

Stoppen met voeren met Allerheiligen en pas opnieuw beginnen vanaf  Pasen betekent dat de vissen voor een periode van maar liefst zes maanden zonder voer komen te zitten. Het gevolg hiervan is dat de vissen erg verzwakt de lente ingaan en om de minste reden ook ziek kunnen worden.

Mijn advies is daarom om tijdens de wintermaanden aangepaste voeding voor uw vijvervissen te voorzien. Wheatgerm is een aangepast wintervoer waar veel plantaardige eiwitten in verwerkt zitten. Daarom is wheatgerm of tarwekiem ook bij lagere temperaturen licht verteerbaar.

Er is binnen de wereld van de kwekers wel onenigheid over of dit voer nu al dan niet drijvend of zinkend moet zijn. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor het drijvende type. Zo blijf je controle houden op de tijd die de vissen nodig hebben om alles op te eten. Naarmate de temperatuur zakt duurt het ook langer eer ze alles opeten, maar langer dan 15 minuten mag het mijnziens toch niet duren. Bij echt guur winterweer heeft het meestal geen zin om de vissen te voeren.

 Onderstaand overzicht is hierbij handig: