Veelgestelde vragen

Hoe diep moet mijn vijver precies zijn?

De diepte van een vijver wordt bepaald door het soort van de vijver die je wil gaan aanleggen.  Hierin kan je vier categorieën onderscheiden.

#1 De plantenvijver

Een plantenvijver is meestal niet zo erg groot en de meeste planten groeien op een diepte tot om en bij de 60 cm. Daarom is een diepte van 80 cm al voldoende. Deze diepte laat ook toe om enkele kleinere vissen te houden die de planten met rust laten zoals vb. elrits. Dieper en groter kan natuurlijk ook voor wie wat grotere lelies, rietvoorns of windes wil gaan houden.

#2 De tuinvijver

Bij een tuinvijver krijgen de vissen een belangrijker aandeel. Er wordt regelmatig gevoederd waardoor een filter noodzakelijk is. De planten zijn bij dit soort vijver eerder een soort van ‘aankleding’ of decoratie. Bij dit type vijver raad ik dan aan om voor minstens 1m diepte en een minimaal volume van 5000l te gaan. Op die manier wordt het mogelijk om een min of meer stabiel milieu te creëren.

#3 De koivijver

Eén boodschap: hoe groter hoe beter. In de kwekerijen worden koi opgekweekt in vijvers van ongeveer 1 hectare en met een diepte van 4 tot 8m, goed voor een volume van maar liefst 60 miljoen liter water.

Algemeen wordt gesteld dat een koivijver minstens 1,5m diep moet zijn. In Nederland loopt dit soms op tot 2m. Waarom? Is het in Nederland dan zo veel kouder? Het antwoordt komt uit eerder onverwachte hoek. Zo heeft een koi minstens 1000l water nodig om goed te gedijen. In Nederland woont men over het algemeen heel wat compacter dan in België. Kleinere vijveroppervlakten betekent dat de vijvers dieper worden uitgraven.  1,5m ten opzichte van 2 m levert 25% meer inhoud.

Wat zijn dan de voordelen van een diepere vijver? Zoals reeds aangehaald krijg je meer volume op dezelfde oppervlakte. Hierdoor blijft de temperatuur veel constanter. Ook regen en verdamping hebben minder invloed op de watersamenstelling en zeker niet onbelangrijk, de vissen blijven mooier in vorm. Een koi die zijn leven doorbrengt in een ondiep vijvertje krijgt al snel een plomp model. Het grote nadeel van een diepe vijver: hoe dieper het water, hoe sneller dit onzuiver lijkt”. Dat betekent dat er dus extra aandacht zal moeten gaan naar een aangepast filtersysteem.

#4 De zwemvijver

Over een zwemvijver kunnen we kort zijn in verband met de diepte. Voor wie effectief wil zwemmen is 1,2m het absolute minimum. 1,5m voelt voor de meeste mensen comfortabel aan, al kunnen andere diepten kunnen natuurlijk ook, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.

Wat kan ik beginnen tegen draadalgen?

Algen groeien indien er een overschot is aan voedingsstoffen in het water. Ook al zijn algen vrij eenvoudig te bestrijden met chemische middelen, toch vind ik dit niet de beste oplossing. Het gaat immers om giftige stoffen waarvan altijd deeltjes (zwaar metaal) achterblijven in het vijverwater. Dit is slecht voor uw plantengroei en kan na verloop van tijd zelfs dodelijk zijn voor uw vissen.

Daarom zal u dus geen chemische algenbestrijders bij ons vinden. Wel kunt u bij ons terecht voor 100% biologische algenbestrijders die op een natuurlijke wijze de algen verdrijven én geen risico betekenen voor uw vissen of plantengroei.

Concreet dient eerst de hardheid van uw vijverwater op punt te staan. Daarna pas kan u het algenprobleem aanpakken. Wij verkopen een beperkt aantal producten die op een volkomen veilige en biologische wijze uw algenprobleem aanpakken.

Hoe krijg ik het groene water in mijn vijver opnieuw helder?

Groen water wordt veroorzaakt door de bloei van eencellige groene algen  die zich onder invloed van het zonlicht, de watertemperatuur en de aanwezige nutriënten, razendsnel kunnen vermenigvuldigen. Dit leidt tot zogenaamde ‘erwtensoep’. Onschadelijk voor de vissen, maar onaangenaam om te zien.  De planten die boven het wateroppervlak komen hebben er geen last van, maar zuurstofplanten wordt alle licht ontnomen.

Zoals bij alles wat met de vijver te maken heeft is de eerste regel: optimaliseer de waterwaarden (GH, KH, PH). Heeft u daarbij hulp nodig, kom dan gerust bij ons langs voor een gratis test van uw vijverwater.

De eenvoudigste manier om het groene water in uw vijver aan te pakken is het plaatsen van een aangepast UVC toestel. Deze zorgt ervoor dat het probleem in een tijdpannen van zo’n 10 dagen verholpen is. Hou er wel rekening mee dat zelfs de betere lampen een levensduur hebben van om en bij de 6 maanden. In de praktijk betekent dit dat ze minstens 1 keer in het voorjaar vervangen dienen te worden. Al te vaak hoor ik nog dat een UVC toestel niet helpt, ondanks het feit dat de lampen branden. De UVC lamp zelf kan nog jaren branden maar ze is totaal niet meer werkzaam omdat de nodige frequentie van UV licht niet meer aanwezig is.

Heeft u geen filter voor uw vijver, dan zit er maar één ding op: streven naar het delicate evenwicht tussen de belasting van uw vijver en de aanwezige planten.

Een nieuwe ontwikkeling zijn de ozontoestellen. Wij hebben reeds enkele jaren ervaring met deze nieuwe technologie en de prijzen van de toestellen zijn nu een stuk betaalbaarder geworden. Een groot voordeel van ozonfiltering is dat niet enkel groen water bestreden wordt, maar dat ook alle organische stoffen worden geoxideerd. Dit zorgt ervoor dat u geen geelbruin water meer heeft en dat het slib in de vijver voor een belangrijk deel verdwijnt. Tevens gaat de biologische werking in de filter er serieus op vooruit.

Kan ik best tijdens de wintermaanden mijn vijvervissen blijven voederen?

Ieder seizoen heeft zijn specifieke voeding, ook de winter. We hebben allemaal graag een nette vijver bij aanvang van de winter. Een vijver die echter ontdaan is van afgevallen bladeren of afgestorven planten zal ervoor zorgen dat de vissen in de winter, wanneer zij niet worden gevoederd, niets te eten vinden.

Stoppen met voeren met Allerheiligen en pas opnieuw beginnen vanaf  Pasen betekent dat de vissen voor een periode van maar liefst zes maanden zonder voer komen te zitten. Het gevolg hiervan is dat de vissen erg verzwakt de lente ingaan en om de minste reden ook ziek kunnen worden.

Mijn advies is daarom om tijdens de wintermaanden aangepaste voeding voor uw vijvervissen te voorzien, weliswaar in aangepaste hoeveelheden. Ook hier geldt nog steeds de regel dat de hoeveelheid eten, in maximaal 2 minuten opgegeten moet zijn.

Onderstaand overzicht is hierbij handig:

 

 

Watertemperatuur Voeding
< 3°C Stoppen met voederen
3 – 8°C Wintervoeding, enkel bij mooi weer wanneer de vissen zich laten zien
8 – 12°C Wintervoeding, 2 tot 3 keer per week
12 – 15°C Basisvoeding, 1 keer per dag
15 – 20°C Basisvoeding, 2 tot 3 keer per dag
20 – 30°C Basisvoeding of zomervoeding (extra kleur en groei), 2 tot 3 keer per dag
> 30°C Basisvoeding of zomervoeding (extra kleur en groei), 1 keer per dag

Hoe kan reigers uit de buurt van mijn vijver houden?

De voorbije jaren investeerden producenten dan ook heel wat tijd en middelen in het ontwikkelen van toestellen en methodes om reigers te verschrikken en verjaren. Er kwamen heel wat verschillende reiger-afschrik-middelen op de markt. Het ene al doeltreffender dan het andere. We lijsten ze graag even voor jou op:

#1 Het plaatsen van een nepreiger

Nepreigers bestaan vandaag de dag in verschillende formaten en materialen. Van de gekende reigers in kunststof, tot de eerder decoratieve metalen reigers. Vast staat dat je een dergelijke nepreiger vooral moet plaatsen als decoratief element, eerder dan als reigerschrik.  Een mannetjesreiger die jouw tuin pas heeft ontdekt zal wellicht voor een heel beperkte tijd de boot wat afhouden. Een vrouwtjesreiger daarentegen zal zich net aangetrokken voelen.

#2 Zorgen voor lichtweerkaatsing
Weerkaatsing van daglicht is best wel efficiënt om reigers op een afstand te houden. Ze kunnen nogal eens schrikken door de onrustige lichtreflecties die worden veroorzaakt door een spiegelende spinner of zilverkleurige bol. Dergelijke reflectiebollen kan je perfect als decoratief element aan je vijver toevoegen. Het effect ervan op de reiger zal worden versterkt naarmate je meer bollen of spinners plaatst.

#3 Het overspannen van de vijver met nylondraad

Span je verschillende nylondraden over de vijver, dan zal je de aanvliegroute van de reiger verhinderen. Wie voldoende draden spant kan zo wellicht de reiger in zijn tuin ontmoedigen. Heeft hij echter honger, dan zal een reiger bijzonder inventief te werk gaan om zich alsnog tegoed te doen aan het visbestand in je vijver. Een extra afschrikking kan je toevoegen door kleine belletjes aan de nylondraden te bevestigen. Al wordt het geheel dan behoorlijk ontsierend voor je vijver én tuin.

#4 Het plaatsen van schrikdraad rondom de vijver

Behoorlijk eenvoudig is het aanbrengen van een schrikdraad rondom de vijverrand. Bij aanraking van de draad, zal de reiger een korte en lichte stroomstoot gewaar worden wat een schrikreactie uitlokt en de reiger doet wegvluchten. Schrikdraad is een afdoend middel en zal ervoor zorgen dat de reiger je vijver links laat liggen. De keerzijde van de medaille is natuurlijk de schrikdraad zelf die spijtig genoeg geen onderscheid maakt tussen een reiger, de hond of jouzelf.

#5 Het plaatsen van een bewegingssensor met water

Deze soort van reigerverschrikker werkt niet alleen voor de reiger in je tuin. Ook je hond en kat zullen merken dat je vijver niet langer toegankelijk is voor ‘onbevoegden’. Een bewegingssensor detecteert elke beweging en zal vervolgens een krachtige waterstraal in de richting van de indringer spuiten. Hoewel deze oplossing er in de meeste gevallen voor zal zorgen dat je ongewenste gast wegvlucht, is de praktische kant van de zaak – m.n. de continue aansluiting op de watertoevoer –  voor vele vijverbezitters een behoorlijke beperking.

#6 Kiezen voor een geavanceerde bewegingssensor

De meer geavanceerde bewegingssensoren hebben de waterstraal achter zich gelaten en werken op basis van felle lichtflitsen, lasterstralen of geluiden. Het nieuwste model op de markt, de  Laser Guard, levert hier behoorlijk sterke resultaten af. Hij heeft een bereik van ongeveer 12 meter onder een hoek van 100°.

#7 Behoorlijk old school maar wel doeltreffend: het afdeknet

Tot slot kun je ook een afdeknet plaatsen. Reigers kunnen de vissen dan niet meer benaderen en vertrekken weer. Afdeknetten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten zodat er voor elke vijver wel een passend net is. Ook al vinden de meeste vijverliefhebbers de afdeknetten ontsierend voor hun vijver, het is en blijft de meest doeltreffende oplossing.

#8 En tot slot: laat de hond los in de tuin

Reigers zijn het meest actief in de vroege ochtend. Laat daarom je hond (of de hond van de buren)’s ochtends vroeg los in de tuin. De reiger zal opschrikken en wegvliegen. Let wel, kleine honden kunnen best onder de indruk zijn van een grote reiger en bijgevolg zelf het hazenpad kiezen.

Hoe plant ik een waterlelie?

De ontwikkeling van een waterlelie is voor een groot deel afhankelijk van de voedingsbodem waarin de wortelknol is geplant. Een krachtig ontwikkelde wortelknol vormt namelijk gezonde bladeren en geeft veel bloemen. Gebruik daarom speciaal voorziene lelieaarde (vb. Lelite) wanneer je een waterlelie in de vijver plaatst. Deze aarde bevat belangrijke bouwstoffen voor een optimale groei, bladontwikkeling en bloemzetting. De luchtige samenstelling zorgt voor een goede watercirculatie langs de wortelknol en voorkomt verstikking van de wortels zodat ze optimaal de nodige voedingstoffen uit het water kunnen halen. De toegevoegde blauwklei stimuleert dan weer een krachtige wortelgroei.

Een plantenmand zorgt ervoor dat de waterlelie niet over de hele vijver woekert en vergemakkelijkt ook het onderhoud ervan. Wil je je waterlelie alle kansen geven om goed te groeien, zorg dan voor een voldoende ruime plantenmand. Hou daarom rekening met een minimumafmeting van 30cm x 30cm. In de plantenmand breng je vervolgens een inlegdoek van geperforeerd plastic of jutte aan om het uitspoelen van de aarde te voorkomen. Tot slot dek je de kluit af met grind of substraat.

Meer tips over het potten van waterlelies kan je hier lezen.

Advies nodig?

Wij geven graag een antwoord op uw vraag!

Onze jarenlange ervaring en expertise delen we graag met u. Klanten met een goed functionerende vijver of aquarium en gezonde vissen, zijn nu eenmaal tevreden klanten.

Hiernaast krijgt u een overzicht van de meest gestelde vragen en onze antwoorden hierop. U vindt geen antwoord op uw vraag? Stuur ons dan gerust een e-mail of kom langs in onze winkel.