09 mrt 2017

Hoe diep moet een vijver zijn?

Onlangs stelde een klant ons de vraag hoe diep zijn vijver moest zijn. Een veel voorkomende vraag waarop we graag een antwoord geven. Alles start nl. bij het type vijver dat je wil gaan aanleggen.

De diepte van een vijver wordt bepaald door het soort van de vijver die je wil gaan aanleggen. Hierin kan je vier categorieën onderscheiden.

1 De plantenvijver

Een plantenvijver is meestal niet zo erg groot en de meeste planten groeien op een diepte tot om en bij de 60 cm. Daarom is een diepte van 80 cm al voldoende. Deze diepte laat ook toe om enkele kleinere vissen te houden die de planten met rust laten zoals vb. elrits. Dieper en groter kan natuurlijk ook voor wie wat grotere lelies, rietvoorns of windes wil gaan houden.

2 De tuinvijver

Bij een tuinvijver krijgen de vissen een belangrijker aandeel. Er wordt regelmatig gevoederd waardoor een filter noodzakelijk is. De planten zijn bij dit soort vijver eerder een soort van ‘aankleding’ of decoratie. Bij dit type vijver raad ik dan aan om voor minstens 1m diepte en een minimaal volume van 5000l te gaan. Op die manier wordt het mogelijk om een min of meer stabiel milieu te creëren.

3 De koivijver

Eén boodschap: hoe groter hoe beter. In de kwekerijen worden koi opgekweekt in vijvers van ongeveer 1 hectare en met een diepte van 4 tot 8m, goed voor een volume van maar liefst 60 miljoen liter water.

Algemeen wordt gesteld dat een koivijver minstens 1,5m diep moet zijn. In Nederland loopt dit soms op tot 2m. Waarom? Is het in Nederland dan zo veel kouder? Het antwoordt komt uit eerder onverwachte hoek. Zo heeft een koi minstens 1000l water nodig om goed te gedijen. In Nederland woont men over het algemeen heel wat compacter dan in België. Kleinere vijveroppervlakten betekent dat de vijvers dieper worden uitgraven. 1,5m ten opzichte van 2 m levert 25% meer inhoud.

Wat zijn dan de voordelen van een diepere vijver? Zoals reeds aangehaald krijg je meer volume op dezelfde oppervlakte. Hierdoor blijft de temperatuur veel constanter. Ook regen en verdamping hebben minder invloed op de watersamenstelling en zeker niet onbelangrijk, de vissen blijven mooier in vorm. Een koi die zijn leven doorbrengt in een ondiep vijvertje krijgt al snel een plomp model. Het grote nadeel van een diepe vijver: hoe dieper het water, hoe sneller dit onzuiver lijkt”. Dat betekent dat er dus extra aandacht zal moeten gaan naar een aangepast filtersysteem.

4 De zwemvijver

Over een zwemvijver kunnen we kort zijn in verband met de diepte. Voor wie effectief wil zwemmen is 1,2m het absolute minimum. 1,5m voelt voor de meeste mensen comfortabel aan, al kunnen andere diepten kunnen natuurlijk ook, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.