22 jun 2019

Een steur in je vijver: waarop te letten

De steur komt oorspronkelijk uit het voormalige Oostblok waaronder Rusland, Roemeniƫ en Hongarije. De vis kan in de vrije natuur wel zes meter lang worden met een gewicht van maximaal 400 kilogram. Het is een prachtige vis met een bijna prehistorisch uiterlijk. De steur behoort tot de primitiefste onder de beenvissen. Waar de vis vroeger in alle grote Europese rivieren voorkwam, is hij nu vrijwel verdwenen op een paar kleine populaties na.

De steur is van nature een sterke vis die niet snel ziek is. Het is wel een vis die in de vijver ook heel groot kan worden, ook al duurt dat dan lang. De vijver dient daarom overal minimaal 120 centimeter diep te zijn en heel weinig beplanting te hebben. Houdt aan dat je per steur 1000 liter water in je vijver hebt. Ook is een krachtige filter noodzakelijk omdat de steur van stroming houdt. Op de bodem van je vijver wil de steur graag een laag modder en absoluut geen scherpe kiezel of zand omdat hij daar gevoelig voor is.

Aandachtspunten voor de steur

Wil je steur in je vijver houden, dan zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Een steur heeft speciaal steurvoer nodig omdat zijn bek aan de onderkant zit. Het voer zinkt naar de bodem en heeft een zeer sterke geur, zodat dit op zijn natuurlijke voer lijkt. De steur is een bodembewoner die leeft in koud stromend en zeer zuurstofrijk water. Een steur heeft niet voldoende mogelijkheden om met zijn kieuwen water rond te pompen en zal dus net als een haai moeten zwemmen om voldoende zuurstof in te ademen. Goede beluchting en ruimte in de vijver is dus noodzakelijk.

De steur kan niet achteruit zwemmen. In een vijver met planten of draadalgen komt een steur al snel vast te zwemmen en verdrinkt. Vooral kleinere exemplaren zijn niet sterk genoeg om los te zwemmen en kunnen al in een klein stukje draadalg het leven laten.

De bodem van de vijver moet schoon blijven. Ophopend vuil kan gasvorming veroorzaken waardoor de steuren ziek worden en kunnen sterven. Dit komt doordat de bacteriƫn al het zuurstof verbruiken in de waterlaag waar de steuren het meest verblijven. Een goede bodemafvoer is dus noodzakelijk.

Bron: Velda