KOI & CO blog

04 nov 2018

Wat als je vijver dreigt dicht te vriezen?

Volgens de weersvoorspellingen zullen vijvers de komende dagen gaan dichtvriezen. En dit brengt enkele risico’s met zich mee.

Je kan de ijslaag het best vergelijken met een deksel. Schadelijke gassen kunnen hierdoor niet ontsnappen en ook de zuurstof raakt op. Je hoort dan wel eens dat vissen vastvriezen in het ijs. In feite zijn ze meestal omgekomen door zuurstofgebrek.

In alle geval kan u beter voorkomen dan genezen. Een ijsvrijhouder biedt in dat geval de oplossing. We hebben ze in verschillende modellen beschikbaar.

Er zijn toestellen die werken door middel van een klein luchtpompje. Een andere mannier is met een elektische weerstand. Bij de toestellen met een weerstand is het aan te raden om te kiezen voor een apparaat met een thermostaat of vorstcensor. Bij Koi&co hebben we tal van modellen op voorraad.

Wat u vooral niet moet doen, is met een hamer op het ijs gaan slaan. De zwemblaas van de vissen kan gaan scheuren door de trillingen. In dat geval is het veel beter om met warm water een wak te maken.

Indien u de filterinstallatie van uw vijver laat draaien moet u toch even nakijken of de filter niet een beetje beschermd kan worden tegen de wind. Stromend water bevriest niet zo snel, maar let vooral op afvoeren en dergelijke.

Beslist u om de pomp stil te leggen, controleer dan of al het water uit de filter en vooral uit de uvc-lamp is verwijderd.

koicoan