KOI & CO blog

30 aug 2018

Heb ik een lek in de vijver?

Tijdens de zomermaanden en in het vroege najaar krijgen we dagelijks de vraag “Zou mijn vijver lek zijn?”. Vooraleer je de verkeerde conclusies trekt, is het belangrijk om enkele zaken in het achterhoofd te houden.

Wanneer het zomers warm is en er staat een beetje wind dan kan het waterpeil tot anderhalve cm. per dag dalen door verdamping. Heeft u daarbij nog een waterval dan kan dit nog sneller gaan. In de herfst is het water dan weer warm en de nachten fris. Je ziet het water dan letterlijk verdampen onder de vorm van mist.

Waterplanten gebruiken meer water dan je denkt. Om je een idee te geven: in onze zaak verbruiken de planten in de kweekbakken sommige weken een kleine 20 cm. water! In een plantenvijver zal dit weliswaar minder zijn maar op een week gaat het toch ook om een paar cm.

Heb je een waterval kijk dan even of er geen bladeren of algen op liggen die er voor zorgen dat hij ergens overloopt.

Vaak horen we: “mijn onderste vijver is lek want de andere blijven op pijl.” Indien je water oppompt uit een lager gelegen vijver naar een hoger gelegen vijver dan blijft de bovenste van niveau en vangt de onderste het waterverlies natuurlijk op. Bij een grote bovenste en een kleine onderste vijver is het niveauverlies van de onderste soms spectaculair.

Is de filter of waterval niet lek? Kijk dan eens goed na of je geen natte plekken vindt. Als het niet te warm is kan je beter alles enkele uren afzetten en kijken wat er gebeurt.

http://www.koi-co.be/2018/08/30/ik-heb-een-gat-in-mijn-vijverfolie/

dirk-verdoodt