KOI & CO blog

02 mrt 2018

Is een bevroren vijver gevaarlijk voor vijvervissen?

Een vijver die bevriest is iets natuurlijk, en zolang je voorbereid bent, zouden er geen problemen met je vissen mogen ontstaan. IJs kan zelfs een voordeel zijn, omdat het als afdekking fungeert en de watertemperatuur stabiel houdt. Een van de grootste obstakels bij het houden van vissen is het handhaven van een stabiel ecosysteem, omdat vissen zo gevoelig zijn voor snelle veranderingen in de omgeving. Een bevroren vijver helpt hierbij in feite door de vijver te beschermen tegen de veel koudere lucht en helpt tevens om de schommelingen van de watertemperatuur in de winterperiode te verkleinen.

 

Er zijn wel enkele directe problemen bij een bevroren vijver. Er kan namelijk geen gasuitwisseling aan het wateroppervlak gebeuren bij een bevroren vijver  Dit betekent dat zuurstof de vijver niet kan binnendringen en dat schadelijke gassen, zoals koolstofdioxide, niet kunnen weggaan. In het begin zal dit geen probleem zijn, maar een langzame toename van CO2 en een afname van O2 kan serieuze problemen veroorzaken voor vissen die overwinteren.

 

Behalve vissen, hebben nuttige bacteriën die in de winter werken zuurstof nodig om organisch afval af te breken, en zonder voldoende zuurstof kun je in het voorjaar een grote hoeveelheid schadelijke (en stinkende) stoffen hebben. Bij afwezigheid van zuurstof kunnen normale aerobe bacteriën geen stoffen afbreken en nemen langzaam werkende anaerobe bacteriën het over. Het probleem met dit proces is dat deze bacteriën grote hoeveelheden bijproducten aanmaken, zoals koolstofdioxide en waterstofsulfide, waardoor vissen ziek kunnen worden en een rotte eiergeur kan ontstaan in de lente.

 

Om deze reden is het aangewezen om steeds een ijsvrijhouder te plaatsen in een vijver met vissen.

Wat je nooit mag doen is met een hamer of iets dergelijks een gat slaan in een volledig dichtgevroren vijver. De trillingen kunnen dodelijk zijn voor de vissen. Het is veel beter om met heet water een wak te maken en vervolgens wat water uit de vijver te laten. Zo ontstaat er een luchtlaag onder het ijs.

dirk-verdoodt